Zit-sta-bureau: fabel of feit

Het is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het kantoorinterieur de zit-sta-bureaus, bureaufietsen en de loopband bureaus. Zitten is nou eenmaal ongezond. Iedereen weet het en de kantoorgebouwen worden er volledig op aangepast. De vraag is nu: ‘Werkt het?’. Wat zijn de feiten en wat zijn de fabels omtrent het nieuwe ‘gezonde’ werken.

Gezondheid

Dat een zit-sta-bureau een goed alternatief is voor een gezonde werkomgeving helaas niet het geval. Wel blijkt uit onderzoek dat de zituren minder zijn en de activiteit tijdens kantooruren worden verhoogd met een zit-sta-bureau, maar dat deze bevindingen buiten kantooruren worden gecompenseerd door op deze momenten meer te gaan zitten. Hierdoor heeft het zit-sta-bureau niet het gewenste effect. Een zit-sta-bureau heeft dus puur qua functionaliteit een positief effect op de werkvloer, echter is het dus belangrijk voor de gebruikers van het bureau om buiten kantooruren de activiteiten niet te compenseren door thuis meer te zitten.

Functionaliteit

Momenteel zijn er veel verschillende varianten op het gebied van een gezonde werkomgeving. Zo is er naast de zit-sta-bureau, de bureaufiets en het loopbandbureau. Ook deze vormen van ‘gezonde’ bureaus hebben voor- en nadelen. Bijvoorbeeld de bureaufiets heeft als groot voordeel dat het de bloedsomloop bevordert, wat goed is voor de gezondheid. Er zit echter een grote maar aan, omdat de bureaufiets een negatief effect heeft op de effectiviteit van de werkzaamheden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer mensen actief bezig zijn, de cognitieve functionaliteiten minder worden. Dit betekent dus dat wanneer iemand gebruik maakt van een bureaufiets of loopbandbureau, het cognitieve vermogen verminderd wordt, waardoor de werkzaamheden minder efficiënt uitgevoerd kunnen worden.  

Het dilemma

Deze gegevens brengt een dilemma tot stand bij de werkgevers. Kiezen ze voor de gezondheid van hun mensen of kiezen ze voor een werkomgeving waar efficiënt gewerkt kan worden. Is er dan ook een tussenweg, waarbij mensen op een gezonde wijze kunnen werken zonder de werkzaamheden minder efficiënt uit te voeren? Het antwoord op deze vraag is vrij lastig. Specialisten geven aan dat voornamelijk de afwisseling belangrijk is. Niet te lang blijven hangen in één houding, maar afwisselen door af en toe een stukje te wandelen is erg belangrijk. Gaat dit ten koste van de efficiënte werkwijze? Niet per se, want iedereen weet dat wanneer je even een frisse neus gaat halen je daarna weer opgeladen bent om goed aan het werk te gaan. Is het zit-sta-bureau dus een fabel of een feit? Het is belangrijk om rekening te houden met de kantoorinrichting, zodat er goed afgewisseld kan worden tussen houdingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *