Ergonomisch werken in de zorg, wat houdt dat in?

Op veel websites wordt met termen als RSI, ergonomie en efficiënt gegooid. Deze termen hebben allemaal te maken met werkhouding. De Arbo Unie ziet er onder andere op toe dat een werkomgeving optimaal is afgestemd op de mensen die op die plek werken. Ergonomen zijn dus niet enkel aan het juiste adres bij kantoren waar mensen hun beroep zittend achten een computer uitoefenen, maar ook op de bouw of in de zorgverlening.

Ergonomisch werken gebeurt niet alleen op kantoor

In dit artikel ligt de focus op ergonomie in de zorg. Terwijl zorgverleners proberen om altijd zo goed mogelijk zorg te verlenen aan anderen, worden zij zelf wel eens weggecijferd. Want de zorgverlener verzorgt, dus hoeven we ons geen zorgen te maken om hen, toch?

Werken in de zorg kan fysiek een zwaar belastend beroep zijn. En om de lichamelijke, dus fysieke, belasting zoveel mogelijk binnen de perken te houden zijn ergonomen in de zorg – voor zorgverleners – erg belangrijk. Het is natuurlijk zaak om de zorgverleners zoveel mogelijk fysiek te ontlasten zodat ze geen lichamelijke klachten krijgen.

Hulpmiddelen en tips

Om de zorgverlener zo goed mogelijk fysiek te ontlasten zijn er verschillende hulpmiddelen als tilliften, steunkousslides en bijvoorbeeld (ziekenhuis)bedden die voldoen aan ergonomische criteria. Naast de hulpmiddelen die beschikbaar worden gesteld kan een verzorgende bezig zijn met zijn of haar lichaamshouding door op een bepaalde manier te tillen waarbij het lichaam zo weinig mogelijk wordt belast.

Belangrijk is dat bij tillen de rug recht wordt gehouden en door de benen wordt gebogen, dus niet buigend met de rug.

Risico’s van een verkeerde houding

Wanneer iemand niet goed let op zijn of haar werkhouding kunnen verschillende klachten voorkomen, van niet zichtbare verschijnselen als nek- en rugklachten tot zichtbare klachten als spataderen. Voor iedereen is het dus raadzaam om deze klachten te voorkomen. Dat kan door heel simpel de werkomgeving in te richten op de zorgverlener, door een ergonoom in te schakelen, maar ook al door simpele aanpassingen in de lichaamshouding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *